EXCLUSIV | Nicușor Dan anunță o nouă ”victorie” în instanță, dar este contrazis de surse din administrație: ”Din minciună în minciună, până la eșecul final”/ ”Ori nu a citit cu atenție, ori nu înțelege”

EXCLUSIV | Nicușor Dan anunță o nouă ”victorie” în instanță, dar este contrazis de surse din administrație: ”Din minciună în minciună, până la eșecul final”/ ”Ori nu a citit cu atenție, ori nu înțelege”
Publicat: 07/12/2022, 15:14
Actualizat: 07/12/2022, 15:21

La diferite intervale de timp, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – postează pe Facebook mesaje în care se declară victorios în instanță, afirmând că readuce lucrurile la ”normalitate urbanistică”, acuzând ”greaua moștenire” și îndreptând un deget acuzator către fosta administrație a Bucureștiului.

În data de 5 decembrie, pe pagina sa Facebook, Nicușor Dan a postat un mesaj în care scrie că a fost anulată în instanță ”încă o autorizație ilegală de construire, emisă de Gabriela Firea”.

Concret, primarul General al Capitalei face referire la imobilul din Str. Știrbei Vodă nr. 68, acolo unde terasa a fost închisă cu geamuri termopan, cu toate că – scrie Nicușor Dan – este vorba despre un imobil aflat într-o zonă protejată.

Totuși, surse din administrație îl contrazic pe primarul general al Capitalei, considerând că acesta nu face altceva decât să meargă ”din minciună în minciună”.

Nicușor Dan: ”S-a intervenit ilegal asupra fațadei clădirii și s-a modificat funcțiunea terasei în cafenea”

Primarul general al Capitalei a notat că ”s-a intervenit ilegal asupra fațadei clădirii și s-a modificat funcțiunea terasei în cafenea”, iar lucrările nu au avut acordul Asociației de proprietary din str. Știrbei Vodă nr. 68.

Nicușor Dan a conchis că decizia de anulare a autorizației de construcție este dovada ”modului haotic și abuziv în care a lucrat fosta administrație”.

Încă o autorizație ilegală de construire, emisă de Gabriela Firea, a fost anulată de instanță. Imobilul din Știrbei Vodă 68, aflat în zonă protejată, a cărei terasă a fost închisă abuziv cu geamuri termopan de proprietarii spațiului de la parter, trebuie readus la starea inițială.

Practic, s-a intervenit ilegal asupra fațadei clădirii și s-a modificat funcțiunea terasei în cafenea. Totul, fără acordul Asociației de proprietari. Prin acest demers, proprietarii spațiului de la parter au blocat și accesul la contorul de gaze al blocului și au sistat furnizarea de gaze către locatari. Decizia Curții de Apel de anulare a autorizației de construire este definitivă și este încă o dovadă a modului haotic și abuziv în care a lucrat fosta administrație”, a notat Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

”Beneficiarul nu a respectat autorizația emisă de primărie în 2019 și a indus în eroare autoritățile”

Acuzațiile primarului general al Capitalei sunt, însă, demontate punctual de surse din administrație care au analizat punctul de vedere ale lui Nicușor Dan și speța respectivă, transmițând – în exclusivitate pentru Gândul – că acesta ”ascunde cu bună știință adevărul scos la iveală de judecători”.

Mai mult, primarul general al Capitalei pare a fi ”uitat” că în timpul mandatului Gabrielei Firea – fostul edil al Capitalei – au fost efectuate controale chiar la imobilul asupra căruia s-a focalizat acum Nicușor Dan.

Din minciună în minciună, până la eșecul final. Din nou, primarul Nicușor Dan este contrazis de fapte. Se laudă că a fost anulată în instanță o autorizație de construire emisă în mandatul Firea, dar ascunde cu bună știință adevărul scos la iveală de judecători: beneficiarul nu a respectat autorizația emisă de primărie în 2019 și a indus în eroare autoritățile.

Mai mult, se face că uită și că, în timpul mandatului Gabrielei Firea, poliția locală a făcut controale la clădirea pentru care se emisese autorizația de construire și a trimis rapoartele Inspectoratului de Stat în Construcții și Prefecturii Capitalei.

Cazul autorizației de construire emisă pentru Știrbei Vodă nr 68 este o situație tipică în care una se cere în solicitarea de emitere a autorizației de construire și alta se execută ulterior”, spun sursele Gândul.

”Discrepanța între ce s-a autorizat legal și ce s-a executat în baza unui proiect tehnic complet ilegal”

Autorizația de construire eliberată de Primăria Capitalei, în 2019, pentru imobilul din Știrbei Vodă nr. 68, permitea doar ”refacerea tâmplăriei exterioare”.

Numai că, spun sursele Gândul, proprietarul ar fi efectuat ”lucrări în afara autorizației emise de Municipalitate și a indus în eroare autoritățile”.

”Sesizată fiind de Asociația de Proprietari, Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, a verificat, în perioada mandatului primarului Gabriela Firea, în repetate rânduri, situația de la fața locului și a transmis rapoartele Inspectoratului de Stat în Construcții și Prefecturii Capitalei, singurele instituții care au competența să analizeze respectarea în detaliu a autorizațiilor.

Instanța a anulat, acum, autorizația de construire pentru Știrbei Vodă nr. 68 pentru discrepanța între ce s-a autorizat legal și ce s-a executat în baza unui proiect tehnic complet ilegal. Aceiași judecători constată, după trei ani, că documentele emise de Primăria Capitalei au respectat legea, însă proprietarul a schimbat ulterior proiectul ethnic”, precizează un avocat contactat de Gândul.

”A fost vorba de o inducere în eroare de către solicitant a Direcției de Urbanism”

Practic, spun sursele din administrație care au analizat această speță, chiar motivarea instanței de judecată este foarte clară, din acest punct de vedere, iar Nicușor Dan ”ori nu a citit cu a atenție, ori nu a înțeles” ce au argumentat judecătorii.

Totul se rezumă, de altfel, la o ”inducere în eroare” a Direcției de Urbanism – de către ”solicitant” – și la ”modificarea proiectului tehnic supus autorizării”.

”În motivarea instanței, scrie negru pe alb: «Tribunalul constată că nici emitentul Primarul General al Municipiului București și nici beneficiarii B.D.R. și B.M.G. nu au contestat realitatea constatărilor ISC, pârâții B.D.R. și B.M.G. învederând în mod expres că sunt proprietarii întregului spațiu, inclusiv al terasei, astfel că erau îndreptățiți să o închidă cu tâmplărie, deși nu asta au solicitat, respectiv obținut».

A fost vorba, așadar, de o inducere în eroare de către solicitant a Direcției de Urbanism prin modificarea proiectului tehnic supus autorizării”, au concluzionat surse din administrație pentru Gândul.

”Primăria Capitalei pierde procese pe bandă rulantă sub bagheta dirijorului Nicușor Dan”

După controversata suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), Bucureștiul se află într-un ”colaps urbanistic”, pierderile fiind uriașe.

Totuși, cu doi ani înainte de o nouă campanie electorală, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – pare a miza tot pe ”greaua moștenire”, ”descoperind” și așa-zise ”ilegalități” comise de fosta administrație a Capitalei.

Numai că, pe fondul acestor lupte interminabile, chiar Primăria Capitalei pierde procese pe bandă rulantă, spun sursele din administrație, totul petrecându-se  ”sub bagheta dirijorului Nicușor Dan”.

Edilul-șef al Capitalei a fost amendat de mai multe ori de ISC pentru că nu a eliberat autorizații în termenul legal, iar Tribunalul București l-a obligat să plătească daune pentru refuzul de a pune în dezbaterea consilierilor generali a planurilor urbanistice solicitate de proprietari privați.

De altfel, este deja o certitudine că blocarea PUZ-urilor reprezintă și cel mai mare motiv de laudă pentru Nicușor Dan.

Va intra în istorie ca primarul Capitalei despre care asociațiilor investitorilor imobiliari spun că va genera prin acțiunile sale pierderi estimate la peste 10,4 miliarde de euro până în 2026”, conchid sursele din administrație contactate de Gândul.

”Numai anul trecut au lipsit 100 de mii de locuri de muncă, legate direct sau indirect de zona de construcții

Fostul șef al Departamentului Juridic din Primăria Capitalei, avocatul Radu Dinulescu a explicat – în cadrul emisiunii ”Cu Gândul la București” – consecințele faptului că nu există PUZ-uri coordonatoare.

Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, astăzi – nu cel care a depus cererea în baza PUZ-ului coordonator -, dacă azi vrea să-și închidă un balcon, sau dacă vrea să construiască un coteț unui câine, în mod cert nu poate să o facă, îi trebuie Plan Urbanistic Zonal, adică să stea un an, un an și jumătate în proceduri, să cheltuie câteva zeci de mii de euro, ca să-și facă reglementare pe zona respectivă, care acum nu există”, a transmis Radu Dinulescu.

Dar care sunt consecințele directe, într-o astfel de situație?

Consecințele directe sunt: afectarea spațiului urbanistic construit, afectarea nivelului investițional, public și privat, afectarea numărului locurilor de muncă. Numai anul trecut au lipsit 100 de mii de locuri de muncă, legate direct sau indirect de zona de construcții”, a mai declarat Radu Dinulescu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.


Citește și:

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu